I höstas klubbades direktivet om tillräckliga minimilöner igenom i EU. Hur Sverige ska genomföra direktivet i svensk lagstiftning är nu föremål för en statlig utredning under ledning av  Medlingsinstitutets tidigare generaldirektör Carina Gunnarsson.

I uppdraget till utredningen betonar regeringen att utredaren inte ska lägga några andra förslag än vad som är nödvändigt för att direktivet ska kunna genomföras.  

Medlingsinstitutets utredare Anna Fransson är en av de experter som nu har knutits till utredningen.

– Jag ser fram emot att bidra med input från oss på Medlingsinstitutet till utredningen. Inte minst när det gäller rapporteringskraven som jag har arbetat med nästan ända sedan jag började på myndigheten för 2,5 år sedan, säger Anna Fransson.

Det utredningen rent konkret ska titta på är om det finns något i svensk rätt som behöver förändras för att Sverige ska uppfylla de nya EU-reglerna.

– Även om direktivet inte innebär något krav på att införa minimilöner så innehåller det nya rapporteringskrav som gäller även för Sverige. Medlingsinstitutet pekas ut som den myndighet som kan ta sig an ett sådant rapporteringsuppdrag, vilket gör detta till en extra intressant utredning för oss.

Expertgruppen består, utöver Anna Fransson, av företrädare för Regeringskansliet och arbetsmarknadens parter.

Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 23 juni 2023.

Dokument:

Rapport: lagstadgade minimilöner i Europa (pdf 456 kb)

Länkar:

Prenumerera på Medlingsinstitutets månadsvisa nyhetsbrev (via Get a Newsletter)