Nyhetsarkiv

Här hittar du de senaste nyheterna från Medlingsinstitutet. Vi har även ett nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden (med undantag för juli) och som innehåller ett urval av våra nyheter. Prenumerera på nyhetsbrevet här (extern länk via Get a Newsletter).

Arbetsmarknadsanalytiker sökes

Medlingsinstitutet

Medlingsinstitutet söker en ny medarbetare - en arbetsmarknadsanalytiker med statistisk kompetens.

Lönerna ökade med 3 procent

Lönestatistik

Genomsnittslönen steg med 3 procent i november, men reallönen minskade med 6,5 procent jämfört med samma månad förra året. – Lönerna har utvecklats påfallande stabilt de senaste månaderna, säger Medlingsinstitutets makroekonom Petter Hällberg.

Ny ledamot i Insynsrådet

Medlingsinstitutet

Åsa Kjellberg Kahn har av regeringen utsetts till ny ledamot av Medlingsinstitutets insynsråd, vars huvudsakliga uppgift är att bedriva insyn i verksamheten och ge myndighetschefen råd.

Förväntningarna formar framtiden

GD:s blogg

Lönebildning

Det senaste årets höga prisökningstakt har fått många att ängsligt blicka tillbaka på tidigare inflationschocker. Efter de senaste decennierna med rekordlåg inflation har vi nästan glömt bort mekanismerna bakom accelererande priser.

Medlingsinstitutet söker IT-samordnare

Medlingsinstitutet

Vi inrättar nu en ny tjänst som innebär ett övergripande ansvar för myndighetens användning av IT. I tjänsten ingår också att ansvara för på myndigheten förekommande säkerhetsfrågor.

Medling om krav på kollektivavtal med räkexportör

Medling och konflikt

Livsmedelsarbetareförbundet kräver kollektivavtal med Räkexport Robert Johnsson AB i Göteborg och varslar om strejk och blockad. Medlingsinstitutets faste medlare Karl Glimnell handlägger ärendet.

Lönerna ökade med 2,9 procent

Lönestatistik

Genomsnittslönen steg med 2,9 procent i oktober, men reallönen minskade med 6,4 procent jämfört med samma månad förra året. – Lönerna har utvecklats påfallande stabilt de senaste månaderna, säger Medlingsinstitutets makroekonom Petter Hällberg.

Lönebildning i kristider – fördel Sverige  

GD:s blogg

Lönebildning

Denna vinter kommer vara kärv för många, men om vi vet att det är märket som gäller för löneökningarna behöver vi inte lägga energi på att springa i kapp med inflationen för att inte tappa relativt andra arbetstagare. Vi kan känna oss trygga i att den besvärliga situationen delas lika av alla. Det skriver Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i ett blogginlägg.

Uppdrag att analysera inkomstskillnader i full gång

Lönestatistik

Medlingsinstitutets nya uppdrag att analysera inkomstskillnader mellan kvinnor och män är i full gång. John Ekberg, statistikansvarig, redogör för arbetet hittills och framåt.