Medlingsinstitutet fick 2022 i uppdrag av regeringen att göra jämställdhetsanalyser av inkomstskillnader mellan kvinnor och män.  Resultatet presenterades i en rapport i juni 2023. Nu har myndigheten fått ett förnyat uppdrag från regeringen att studera skillnaderna.

Den rapport som togs fram förra året gällde för inkomståret 2020.

– I kommande rapport har vi även med data för 2021 och 2022, vilket innebär att vi kommer att kunna utöka analyserna med att titta på förändringar över tid i större utsträckning. Vi har ju sett att löneskillnaden inte förändrats nämnvärt 2021 och 2022. Frågan är nu om vi kan se samma utveckling för inkomsterna, säger Peter Beijron, utredare på Medlingsinstitutet och ansvarig för rapporten.

Förra årets rapport visade att skillnaden i disponibel inkomst mellan kvinnor och män i åldern 15–74 år var 20,7 procent. Den visade också att det fanns stora variationer mellan sektorer, mellan inrikes och utrikes födda och inom olika typer av familjekonstellationer. Inkomsterna är ojämnt fördelade i befolkningen och genomsnittet påverkas mycket av de med de allra högsta inkomsterna och framför allt deras kapitalinkomster. 

– Det kommer bli väldigt spännande att se hur inkomstskillnaderna utvecklat sig i olika grupper de senaste åren. Dessutom avsåg ju förra rapporten 2020, vilket var ett lite speciellt år med tanke på pandemin. Det känns därför extra intressant att kunna komplettera bilden med uppgifter för ytterligare år, säger Peter Beijron.

Rapporten om inkomstskillnader mellan kvinnor och män 2020-2022 tas fram i nära samarbete med SCB och släpps den 1 oktober 2024.

Dokument:

Inkomstskillnader mellan kvinnor och män (pdf, 3 mb)

Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2022 (pdf, 1 mb)

Länkar:

Regleringsbrev 2024 för Medlingsinstitutet (esv.se)

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.