På uppdrag av Medlingsinstitutet samlar SCB, från och med 2022, in uppgift om kollektivavtal i samband den årliga insamlingen av lönestrukturstatistiken.

Resultaten visar att 88 procent av de anställda täcktes av kollektivavtal 2022. Det innebär att drygt 3,9 miljoner anställda omfattades av kollektivavtal det året. Samtidigt var det cirka 560 000 anställda som arbetade i företag som saknade kollektivavtal. I privat sektor uppgick täckningsgraden till 82 procent 2022.

Sedan mitten av 1990-talet har kollektivavtalstäckningen för hela arbetsmarknaden legat stabilt mellan 88 och 90 procent.

Arbetare i majoritet, chefer i minoritet

I den offentliga sektorn omfattas alla anställda av kollektivavtal. Men bryter man ner statistiken i privat sektor på olika yrkesgrupper visar det sig att den högsta kollektivavtalstäckningen finns i arbetaryrken. Lägst andel anställda hos arbetsgivare med kollektivavtal i privat sektor finns i chefsyrken och yrken med krav på fördjupad högskolekompetens, dvs. akademikeryrken. Knappt tre av fyra anställda i chefsyrken arbetar i företag med kollektivavtal. Bland anställda i akademikeryrken var andelen 71 procent.

Kollektivtalens täckningsgrad är högst i arbetaryrken och lägst i chefs- och akademikeryrken
Källa: Medlingsinstitutet

Fler kvinnor omfattas av kollektivavtal

Kvinnor omfattas av kollektivavtal i högre utsträckning än män. Ungefär 90 procent av de anställda kvinnorna omfattas av kollektivavtal, vilket kan jämföras med 85 procent av männen. Det innebär att cirka 213 000 kvinnor och 347 000 män arbetar hos arbetsgivare som saknar kollektivavtal.

Anledningen till att kollektivavtalstäckningen är högre för kvinnor är att de arbetar i offentlig sektor i högre utsträckning än män.

Läs mer om detta i vår årsrapport nedan. I augusti publicerar vi dessutom en utförligare rapport om kollektivavtalstäckning.

Dokument:

Årsrapporten för 2023 (pdf, 4 mb)

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.