Lönerna i hela ekonomin förväntas öka med 4,2 procent i oktober när den slutgiltiga statistiken presenteras. Denna siffra baseras på en statistisk modell för retroaktiv lön och bör tolkas med viss försiktighet. Preliminär statistik, som ännu inte inkluderar all retroaktiv lön, visar att lönerna ökar med 3,8 procent jämfört med föregående år.

– Lönerna i hela ekonomin ser ut att öka ungefär i takt med industrimärket. Löneökningstakten väntas dock bli högre än märket i privat sektor och något lägre i offentlig sektor när siffrorna blir definitiva. Många anställda i offentlig sektor saknar centralt fastställda nivåer för löneökningarna och osäkerheten om vad den definitiva ökningstakten blir jämfört med den preliminära är större än i privat sektor, säger Medlingsinstitutets makroekonom Petter Hällberg.

De centralt avtalade lönerna ökade med ungefär 4 procent i hela ekonomin i oktober jämfört med samma månad förra året, vilket är en tydlig ökning från årets inledning då årstakten var 2 procent.

Konsumentpriserna exklusive boräntekostnader (KPIF) steg liksom lönerna med 4,2 procent i oktober. Reallönerna var därmed oförändrade jämfört med föregående år. Det senaste årets högre räntor innebär dock att reallönerna istället minskade med 2,3 procent om ränteeffekterna är inkluderade i konsumentprisindex (KPI).

– I oktober var reallönerna i princip oförändrade för andra månaden i rad. Men lägger man till bolån i beräkningen minskar fortfarande reallönerna. Löneökningstakten har legat stabilt kring 4 procent under flera månader och med tanke på den fallande inflationstakten är det inte långt kvar till reallöneökningar, säger Petter Hällberg.

Om statistiken:

De väntade löneökningstakter som redovisas här är prognoser på vad konjunkturlönestatistiken väntas visa när alla retroaktiva löneutbetalningar har tillkommit och statistiken blivit definitiv, vilket sker 12 månader efter det första utfallet. I konjunkturlönestatistiken bokförs lönen den månad som den tjänades in. Statistiken revideras därför upp i takt med att lönerevisionerna blir klara. Prognoserna bygger på modellskattningar som fångar statistikens tidigare revideringsmönster.

Enligt den statistiska modellen blir det definitiva utfallet mellan 3,9 och 4,2 procent enligt ett 90-procentigt konfidensintervall. Det kan dock inte uteslutas att det definitiva utfallet hamnar utanför detta intervall.

Dokument:

Löneutvecklingen i Sverige t.o.m. oktober 2023 (pdf, 1 mb)

Länkar:

Konjunkturlönestatistik – diagram och tabeller till den senaste statistiken

Prenumerera på Medlingsinstitutets månadsvisa nyhetsbrev (Get a Newsletter)