Medlingsinstitutet har sedan 2001 årligen analyserat löneutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Utfallet för 2022 visar att löneskillnaden mellan kvinnor och män var oförändrad jämfört med 2021. 

– 2019 bröts utvecklingen av minskade löneskillnader mellan kvinnor och män. Sedan dess har det endast varit mindre förändringar av löneskillnaden. Pandemin som bröt ut 2020 har inneburit stora förändringar, både när det gäller gruppers sammansättning men också förändringar i hur vi arbetar, med ett ökat inslag av distansarbete bland tjänstemän, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo. 

Kvinnors genomsnittliga månadslön år 2022 var 36 200 kronor vilket alltså är 90,1 procent av männens 40 200 kronor. Löneskillnaden var med andra ord 9,9 procent. 

Skillnader i lön kan bero på en mängd olika faktorer. Tar man med hjälp av standardvägning hänsyn till de förklarande faktorer som är tillgängliga i statistiken återstår en oförklarad skillnad mellan könen på 4,7 procent. Det är en ökning med 0,2 procent.

Uppdelat efter sektor syns en minskning av den ovägda skillnaden i både privat och offentlig sektor jämfört med 2021.  Den uppgång av löneskillnaden bland arbetare i privat sektor som observerats de föregående åren har vänts i en minskning 2022. Löneskillnaden minskade även bland anställda i regionerna och staten, medan den var oförändrad bland tjänstemän i privat sektor och bland anställda i kommunerna.

Trots att löneskillnaden minskar i stora grupper av anställda och inte ökar i någon grupp är alltså löneskillnaden i hela ekonomin oförändrad. Det beror på att de olika grupperna har olika lönenivåer och att sammansättningen påverkar genomsnittet för hela ekonomin.

– Det är för tidigt att dra några säkra analyser av vad den förändrade trenden kan bero på. Statistiken ger dock goda möjligheter till fördjupade analyser av utvecklingen för olika sektorer av arbetsmarknaden.

Dokument:

Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2022 – vad säger den officiella statistiken (pdf, 1 mb)?

Länkar:

Prenumerera på Medlingsinstitutets månadsvisa nyhetsbrev (Get a Newsletter)