Lönerna i hela ekonomin väntas ha ökat med 2,9 procent i mars när statistiken blir definitiv. Enligt preliminära siffror ökade lönerna med 2,7 procent jämfört med föregående år.

– Löneökningstakten har legat på samma nivå sedan förra våren. Det har även varit en stark konjunktur på arbetsmarknaden, men löneökningstakten har inte förändrats påtagligt det senaste året, säger Petter Hällberg.

De centralt avtalade lönerna ökade i mars med cirka 2 procent jämfört med föregående år. Från och med april har flera branscher kommit överens om nya högre löneökningar i kollektivavtalen.

– Industrins nya avtal har normerande inverkan på arbetsmarknaden och vi kan vänta oss att avtalade löneökningar på cirka 4 procent kommer att påverka den kommande löneutvecklingen i både privat och i offentlig sektor.

Inflationstakten i mars var 8 procent enligt KPI med fast ränta. Det betyder att den genomsnittliga reallönen minskade med 5,1 procent jämfört med föregående år. I februari minskade reallönen med fast ränta med 6,5 procent. Om vi tar hänsyn till ökade boräntekostnader så minskade reallönen mer i mars, med 7,7 procent. Det kan jämföras med en minskning på 9,1 procent i februari.

– Jämfört med ett år sedan är priserna höga, men i mars var inflationen nästan en och halv procent lägre än i februari. Detta bidrog till att dämpa fallet i reallönen under det senaste året. Om vi istället ser till utvecklingen enbart de senaste månaderna, och inte tar hänsyn till ränteeffekter, så har den genomsnittliga reallönen legat stabilt kring samma nivå. Men vi befinner oss i en period då reallönen eroderas mer för löntagare som har stigande bolånekostnader, säger Petter Hällberg.

Dokument:

Löneutvecklingen i Sverige t.o.m. mars 2023 (pdf)

Länkar:

Konjunkturlönestatistik – diagram och tabeller

Prenumerera på Medlingsinstitutets månadsvisa nyhetsbrev (Get a Newsletter)