Lön är en ersättning för utfört arbete under en given tidsenhet, till exempel en månad eller en timme. Lön kan med andra ord ses som ett ”pris” på arbete. I lönestrukturstatistiken, som Medlingsinstitutet använder exempelvis för analys av löneskillnaden mellan könen, redovisas lön som månadslön.

Timlön räknas om till månadslön och deltid till heltid för att det ska gå att göra en jämförelse. Fasta och rörliga tillägg, som jour, ob-tillägg och bonus, ingår i begreppet månadslön.

Inkomst betalas ut under en bestämd tidsperiod. Arbetsutbudet multiplicerat med lönen ger oss arbetsinkomsten.  Arbetsinkomsten bestäms alltså av hur mycket man arbetar under denna period. Heltid, deltid, sjukdom, tjänst­ledighet och annan frånvaro liksom ersättning för till exempel övertid spelar in när inkomsten ska beräknas.

En källa till begreppsförvirringen är att arbetsinkomst ibland används synonymt med löneinkomst.

Inkomstbegreppet kan också definieras på olika sätt. Kompletteras arbetsinkomsten med andra typer av inkomster (näringsinkomster och kapitalinkomster samt inkomster som utgår från transfereringssystemet) kan dessa summeras till en individs bruttoinkomst. För att komma fram till den individuella disponibla inkomsten (även kallad nettoinkomst) dras skatter och andra negativa transfereringar bort.

Sedan 2001 har Medlingsinstitutet årligen analyserat löneskillnaden mellan kvinnor och män. 2022 fick myndigheten i uppdrag av regeringen att även undersöka inkomstskillnaden mellan könen. Resultatet av dessa analyser presenteras i en rapport den 20 juni 2023.

Länkar:

Lönestrukturstatistiken

Alla årgångar av löneskillnadsrapporten

Nytt uppdrag att analysera inkomster

Prenumerera på Medlingsinstitutets månadsvisa nyhetsbrev (via Get a Newsletter)