Ett internationellt mått för stridsåtgärder på arbetsmarknaden är antalet förlorade arbetsdagar på grund av strejker och lockouter. Uppgifter om andra slags stridsåtgärder (till exempel blockader av olika slag) redovisas inte i den internationella konfliktstatistiken.

För svensk del redovisas en arbetsmarknadskonflikts omfattning i antalet hela förlorade arbetsdagar. Det betyder exempelvis att en strejk av tio personer under en halv arbetsdag räknas som fem förlorade arbetsdagar. Alla typer av konflikter med arbetsnedläggelse tas med i statistiken, såväl lovliga som olovliga.

I avtalsrörelsen 2023 bröt stridsåtgärder ut i ett fall i tvisten mellan Svenska Målareförbundet och Måleriföretagen i Sverige. Konflikten innebar att 1 530 arbetsdagar förlorades. I lokala tvister med enskilda arbetsgivare förlorades ovanligt många dagar i konflikten mellan IF Metall och TM Sweden AB (Tesla), uppskattningsvis 1 936. Dessutom förlorades enstaka dagar i två lokala tvister med Livsmedelsarbetareförbundet som facklig part.

Till nu nämna konflikter ska läggas de dagar som förlorades i samband med en olovlig stridsåtgärd (vild strejk) i april bland lokförare hos operatören av pendeltågstrafiken i Stockholm, MTR Pendeltågen AB. Stridsåtgärden pågick i tre dagar under april och medförde enligt bolaget 414 förlorade arbetsdagar.

Varsel och stridsåtgärder 2023 i siffror

Tabell över varsel och stridsåtgärder 2023 i siffror
Antal varsel i denna tabell står för antal varselhandlingar som inkommit till motparten/Medlingsinstitutet.
Källa: Medlingsinstitutet

Dokument:

Medlingsinstitutets årsrapport (pdf, 4 mb)

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.