Medlingsinstitutet fick i juni 2022 i uppdrag av regeringen att göra jämställdhetsanalyser av inkomstskillnader mellan kvinnor och män.  Resultatet presenteras i rapporten ”Inkomstskillnader mellan kvinnor och män”.

Analysen visar att kvinnor i genomsnitt hade 79,3 procent av mäns disponibla inkomster. Skillnaden var alltså 20,7 procent. Inkomsterna är ojämnt fördelade i befolkningen och genomsnittet påverkas mycket av de med de allra högsta inkomsterna och framför allt deras kapitalinkomster. Jämför man istället medianen, det vill säga den mittersta observationen, var kvinnors andel 83,9 procent.

– Löneinkomst är den viktigaste inkomstkällan för de flesta. Det är framförallt kombinationen av lägre lön och lägre arbetstid som ger kvinnor mer än 20 procent lägre inkomst än män, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Variationen är stor mellan privat och offentlig sektor. I kommunerna var kvinnors andel av mäns inkomster högst, 96 procent. Bland privatanställda arbetare var den lägst, 77,6 procent.

Bland utrikes födda var kvinnors andel av mäns disponibla inkomst 84,6 procent, jämfört med 78,6 procent bland inrikes födda.

I gruppen +65 var kvinnors andel av mäns inkomster 71,7 procent. Inkomstskillnaderna bland pensionärer speglar ett arbetsliv präglat av större skillnader än i dag.

Tittar man på inkomstskillnaderna i hushåll bestående av par av motsatt kön var kvinnors disponibla inkomst lägre än männens. Andelen var lägst i familjer med tre eller fler barn där den uppgick till 76,3 procent. I familjer utan hemmavarande barn hade kvinnan i genomsnitt 79,7 procent av mannens inkomst. Ju högre utbildningsnivå kvinnan i familjen hade desto mindre var inkomstskillnaden.

Analysen baseras i huvudsak på två olika källor som använts tillsammans på ett nytt sätt dels inkomststatistiken (via inkomst- och taxeringsregistret) och dels arbetsmarknadsstatistiken (via BAS, befolkningens arbetsmarknadsstatus) för år 2020.

– Genom att kombinera dessa källor öppnas nya möjligheter för att göra en sammanhållen analys av inkomstskillnader mellan kvinnor och män, säger Irene Wennemo.

Dokument:

Inkomstskillnader mellan kvinnor och män (pdf, 3 mb)

Länkar:

Prenumerera på Medlingsinstitutets månadsvisa nyhetsbrev (Get a Newsletter)