I dag omfattas uppskattningsvis 90 procent av alla anställda i privat sektor av kollektivavtal som gör det möjligt för arbetsgivaren att införa korttidsarbete.

För att få del av det statliga stödet krävs kollektivavtal om korttidsarbete eller en överenskommelse med minst 70 procent av de anställda. Av arbetsmarknadens 666 kollektivavtal inom privat sektor har nu 523 avtal denna möjlighet till korttidsarbete, sedan avtal tecknats på olika nivåer. Det betyder att cirka 2 miljoner anställda jobbar hos arbetsgivare som omfattas avtal som öppnar för korttidsarbete.

Det första avtalet tecknades av Visita och Hotell- och restaurangfacket redan samma dag som möjligheten öppnades.

– Det är imponerande att parterna så snabbt kunde ställa om från intensiva avtalsförhandlingar om löner och allmänna villkor till att i stället förhandla fram dessa avtal i rekordtempo.  Det visar att den svenska modellen fungerar också i extremsituationer, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

De nya bestämmelserna om korttidsarbete gäller enbart privat sektor. Offentligt finansierad verksamhet får inte stöd för korttidsarbete.

Läs mer om korttidsarbete

Bild på generaldirektören Irene Wennemo

Irene Wennemo

Generaldirektör

Kommentarer

Telefon: 08-535 292 41
Mobil: 073-514 44 43
Porträttt på Christian Kjellström

Christian Kjellström

Utredare/nationalekonom

Fråga mig om avtalen

Telefon: 08-545 292 46
Mobil: 076-037 32 83