Vad ska du skriva om?

–Jag ska skriva om på vilket sätt staten väljer att delta på arbetsmarknaden och specifikt hur Medlingsinstitutet som statlig myndighet organiserar och påverkar den. Det är ju tydligt att sedan myndigheten bildades 2000 och med Industriavtalets tillkomst 1997 så har det skett många förändringar på den svenska arbetsmarknaden. Sedan dess och fram till 2021 har Sverige haft reallöneökningar i princip varje år. Dessutom har arbetsmarknadskonflikterna minskat drastiskt.

Trots likartade arbetsmarknader, utmärker sig Sverige i ett nordiskt perspektiv när det gäller antalet förlorade arbetsdagar till följd av konflikt som t ex strejk och lockout. Sverige har i snitt 8000 förlorade arbetsdagar sedan 2010, medan Finland exempelvis har 130 000.

– Det här tycker jag är intressant. Forskningen framhåller medlingsinstitut som en konfliktlösningsmekanism, och de finns även i våra nordiska grannländer, vad är det som gör att Sverige sticker ut? Ambitionen är dock inte att påvisa några samband, utan snarare inta ett mer resonerande förhållningssätt där organiseringen av marknaden utgör utgångspunkten.

Hur kommer det sig att du valde det här ämnet för din uppsats?

– Jag är intresserad av arbetsmarknadsfrågor och arbetsmarknaden är väldigt olik alla andra marknader. Det har länge pågått en debatt huruvida stat och marknad hör ihop, och just i Sverige finns en lång tradition av att staten ska vara väldigt återhållsam och inte blanda sig i arbetsmarknaden utan låta parterna sköta den biten. Ur ett statsvetenskapligt perspektiv är därför arbetsmarknaden spännande eftersom samtidigt som staten har ett intresse av att den fungerar så är ju normen att den ska hålla sig undan. När Medlingsinstitutet grundades fanns en viss skepsis mot denna statliga inblandning i lönebildningen, men nu uppfattar jag att det finns en acceptans och att myndigheten och parterna har hittat ett bra samspel.

– Dessutom skrev jag min kandidatuppsats om konfliktmönster på arbetsmarknaden.  Jag utgick från tidigare forskning som handlade om att det endast är ett fåtal fack som numera går ut i konflikt, t ex de som inte är utsatta för utländsk konkurrens eller de som inte tillhör någon centralorganisation, som piloterna. Då kom jag i kontakt med Medlingsinstitutet som ju ansvarar för konfliktstatistiken i Sverige.

Till nästa sommar är Arvid Åkerberg klar med sin utbildning.

Vad ska du göra efter examen?

– Jag vill gärna jobba med utredning, analyser och rapporter. Det spelar mindre roll inom vilket område eller bransch, men det är svårt att inte lockas av de arbetsuppgifter som utförs här på Medlingsinstitutet, säger Arvid Åkerberg.

Anna Fransson är utredare på Medlingsinstitutet och handleder uppsatsen på myndigheten.

– Arvid är faktiskt den första som gör uppsatspraktik på Medlingsinstitutet. För oss på myndigheten är det väldigt trevligt att ha honom här, men vi är också jätteintresserade av att se vad han kommer fram till i sin uppsats. Vi hoppas också att vi genom att erbjuda praktikplats kan bidra till intresse för ytterligare fördjupning i arbetsmarknaden och den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger hon.

Länkar:

Prenumerera på Medlingsinstitutets månadsvisa nyhetsbrev (extern länk via Get a Newsletter)