Med hänsyn tagen till prisutvecklingen innebar det att reallönetillväxten stannade av i september.

Under månaderna januari till och med september ökade lönerna i Sverige med i genomsnitt 2,7 procent jämfört med samma period i fjol, enligt preliminär statistik. Löneökningstakten väntas uppgå till i genomsnitt 2,8 procent för samma period när siffrorna blir definitiva, enligt Medlingsinstitutets statistiska modell för retroaktiv lön.

– Lönetillväxten under 2021 är högre än under förra året, då många anställda fick vänta flera månader extra på att förhandla om sina löner säger Petter Hällberg, ekonom på Medlingsinstitutet.

I september var konsumentprisernas årliga ökningstakt 2,8 procent och tangerade därmed nästan löneökningstakten. Det innebar att reallönerna var i princip oförändrade jämfört med samma månad förra året.

– Vi går snart in i en period där konsumentpriserna under enskilda månader kommer att öka snabbare än lönerna jämfört med året innan. Inflationen har stigit till högre nivåer samtidigt som den allmänna löneutvecklingen väntas tappa fart i slutet av 2021, eftersom det dröjer till våren 2022 innan lönerna revideras för majoriteten anställda. Hittills i år har dock den genomsnittliga reallönetillväxten uppgått till i genomsnitt 0,8 procent och under förra året stärktes reallönerna med 1,6 procent, vilket var mer än på många år, säger Petter Hällberg.

Kort presentation på Youtube

Porträtt på Petter Hällberg

Petter Hällberg

Nationalekonom

Fråga mig om lönestatistiken

   08-545 292 45  |  070-272 26 40