– Vi har som princip att bara lägga en hemställan när vi vet att parterna är beredda att ta ansvar för och verka för den i sina förbund. Är de tveksamma lägger vi ingen hemställan. En medling kan mycket väl sluta med att ingen hemställan läggs och då får parterna gå tillbaka till sitt och fundera över vad de kan göra annorlunda. Det säger Gunilla Runnquist som medlat i Medlingsinstitutets regi sedan 2007.
De senaste åren har det hänt en hel del på svensk arbetsmarknad när det gäller lag och avtal. En som varit drivande i detta är Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv. Man kan prata eller man kan göra, menar han, och fokuserar på att göra det senare.
–Industriavtalet är inte bara en klubb som man glider med i utan det kräver oerhört mycket jobb för att se till att det blir bra för alla inblandade. Det handlar om att axla ett större ansvar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
– Den svenska modellen innebär att när det bli tillräckligt illa hittar parterna en lösning på problemet eller så blir det lagstiftning. Det har alltid varit under hot om lagstiftning som vi parter har löst stora frågor. Det säger Stefan Koskinen, senior rådgivare på Almega och en av de mest rutinerade förhandlarna på svensk arbetsmarknad.
– Den bästa grogrunden för att komma överens är som regel den sista dagen före ett varsel ska bryta ut. Det menar Janne Sjölin, en av Medlingsinstitutets mest rutinerade medlare.
Att allt färre parter medlar i egen regi anser Medlingsinstitutets förra generaldirektör Carina Gunnarsson ger en tydlig fingervisning om att myndigheten lyckats i sitt uppdrag.
– Jag tror inte att Medlingsinstitutet hade fått sin nuvarande utformning om inte Industriavtalet hade träffats först. Och hade Medlingsinstitutet kommit först tror jag inte Industriavtalet hade blivit av. Det säger Göran Johnsson, tidigare ordförande för Metall och en av Industriavtalets ”fäder”.
En väl fungerande lönebildning, ett totalt skifte i synen på medling och så småningom också ett nytt sätt att förhandla. Det har inrättandet av Medlingsinstitutet bland annat bidragit till, enligt myndighetens förste generaldirektör Anders Lindström. Men framgången var inte given - det var många som var skeptiska till den nya ordningen i början.